Kivi Nedir ?
Kivi, asma benzeri odunsu bir tırmanıcı bitki türü olan Actinidia deliciosa'dan ve A. deliciosa ile diğer Actinidia türleri arası melezlerden elde edilen kültivar grubundaki bitkiler ile bu bitkilere ait yenilebilir meyvelerin ortak adıdır.
Kivi meyvesi, Çin'in güneyindeki Yangtse Vadisine özgü bir bitkidir. Avrupalılar tarafından 1850'li yıllarda keşfedilen bitkinin birkaç türü 1900'lü yılların başında Yeni Zelanda, İngiltere ve Amerika'ya yayıldı.
Kivi meyvesi, Yeni Zelanda'ya ilk kez 1904 yılında geldi. 25 yıl süresince bahçıvanlar tarafından geliştirildi, yetiştirildi ve bazı büyük meyveli cinsler seçildi. 1935 yılında, büyük meyveli cinsler Kaliforniya, Chico'daki "Plant Introduction Station"'a gönderildi. 1960'ta, araştırmacılar Kaliforniya'da uygulanabilir metotlar geliştirmeye başlayarak, çiftçileri bu yeni ürünü ekmeleri için cesaretlendirdiler. Böylece 70'li yılların başında yeni bir endüstri doğdu.
Kivi Fidanlarımız
Kivi Meyvesinin
Yararları
Yüksek C Vitamini İçerir
İçeriğindeki zengin c vitamini sayesinde hava değişimi kaynaklı nezleye ve soğuk algınlığına karşı faydalıdır. Bağışıklığı güçlendirir.
Astım Sorunlarının Azalmasını Sağlar
C vitamini ve antioksidanlar açısından oldukça zengin olan kivi, astım hastalarında oluşan solunum sıkıntıları ve nefes darlığı gibi belirtilerin azalmasına yardımcı olur. Kivinin astım üzerindeki olumlu etkisi çocuklar üzerinde daha fazla gözlenebilir.
Sindirim Sistemini Destekler
İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar, sindirim sitemini hızlandırır ve kabızlığı önler. Huzursuz bağırsak sendromu yaşayan hastalar, yüksek değerde lif ve potasyum içeren kivi meyvesini tüketerek hastalığın belirtilerini azaltabilirler.
Kalp Sağlığını Korur
Kan basıncını yönetmeye yardımcı olarak kanın pıhtılaşmasını önler. Kivinin faydaları ile ilgili yapılan bir araştırma sonucunda kivinin kandaki trigliseritleri azaltmaya yardımcı olduğu ve genel kalp sağlığına iyi geldiği ortaya konulmuştur.
Cilt Sağlığı İçin Yararlıdır
Kivi doğal bir alkali olduğu için tüketilen asitli yiyeceklerin zararlarını önlemeye yardımcıdır. Ciltteki yaşlılık belirtilerini azaltır. İçerisinde bulunan E ve C vitaminleri cildin bozulmasını önleyici özelliğe sahiptir. Yine C vitamini vücuttaki kolajen üretimine katkıda bulunur. Kolajen cildin yapısını destekler ve sağlıklı bir görünüm verir. Antioksidan özelliğiyle cilt hastalıklarına iyi gelir. Mantar ve enfeksiyon hastalıklarının iyileşmesinde yardımcı olur.
Saç Sağlığı İçin Yararlıdır
Kivinin faydaları arasında saç sağlığı da yer almaktadır. Kivi meyvesi vücudun düzgün çalışmasında önemli bir rol oynayan bakır elementine sahiptir. Sağlıklı ve düzgün çalışan bir vücut erken yaşta oluşacak olan saç sorunlarından korunmayı sağlar.
Göz Hastalıklarının Oluşmasını Önler
İçerisinde lutein bulunan kivi göz hastalıkları için faydalıdır. Lutein vücudumuzda üretilmez, ihtiyaç duyulan lutein besinler yoluyla alınmalıdır. Antioksidan özelliğindeki lutein, zeaksantin molekülü ile beraber gözdeki retina tabakasında bulunur. Göz sağlığında önemli bir rol oynayan bu iki molekül göze gelen zararlı ışınlara karşı koruma sağlar ve görme yeteneğini geliştirir.
Vücudu İltihaplanmalara Karşı Korur
Kivinin faydaları arasında vücut iltihaplarına iyi gelmesi de başta gelmektedir. Kivi sahip olduğu enzimler sayesinde iltihap oluşan alanın iyileşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda içindeki C vitamini, vücutta iltihap oluşmasına yol açabilecek serbest radikallerle savaşır ve iltihaplanmaları önleyebilir.
Kivinin Besin Değerleri Nelerdir?
Kivinin faydaları arasında kivinin içerdiği besin değerleri önem kazanmaktadır.
100 gram kivide bulunan;
Kalori = 61 kcal
Karbonhidrat = 15 g
Lif = 3 g
Protein = 1,1 g
Yağ = 0,5 g
Kolesterol = 0 mg
C Vitamini = 92,7 mg
A Vitamini = 87 IU
Potasyum = 312 mg
Kalsiyum = 34 mg
Demir = 0,3 mg
Kivi Çayı Nasıl Hazırlanır?
Özellikle kış mevsiminde tüketilen kivi çayını dışarıdan temin edebileceğiniz gibi evde de basitçe hazırlayabilirsiniz. Tarif için gerekli malzemeler kivi, su ve limon olmakla beraber isteğe göre şeker ve bal ile tatlandırabilirsiniz. Kivi çayınızı demlenmiş siyah ya da yeşil çayla karıştırarak güzel bir aroma kazandırabilirsiniz.
Kivi Çayının Faydaları Nelerdir?
-
Kış aylarında tercih edilen kivi çayı bağışıklığı güçlendirerek bünyeyi hastalıklara karşı korur.
-
Kolesterolü kontrol altına alarak dengede tutar.
-
Yaşlılığa bağlı göz bozukluklarının önüne geçer.
-
Metabolizmayı hızlandırır.
-
Sindirim sorunlarına iyi gelir.